Ο ασθενής Ι. Μ. παραπέμφθηκε στο ιατρείο μας με επώδυνη διόγκωση στην περιοχή της κάτω γνάθου αριστερά. Ο ασθενής είχε ελεύθερο ιατρικό ιστορικό. Ο ασθενής ανέφερε ότι η διόγκωση εμφανίστηκε πριν από 3 ημέρες και σταδιακά αυξήθηκε σε μέγεθος. Κλινικά, ο 40χρονος ασθενής εμφάνιζε διάχυτη, κλυδάζουσα διόγκωση στην προστομιακή περιοχή της κάτω γνάθου αριστερά αντίστοιχα με τα δόντια 35-36. Το δόντι 36 ήταν πλήρως τερηδονισμένο και κατεστραμμένο, ενώ το 35 αντέδρασε θετικά στη δοκιμασία ζωτικότητας και η δοκιμασία επίκρουσης ήταν αρνητική. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε έλλειψη του 34 καθώς και εκτεταμένες τερηδονικές αλλοιώσεις στα 16 και 17. Στην εικόνα 1 απεικονίζεται η αρχική ακτινογραφία του ασθενούς. Σε αυτή διαπιστώθηκε μια ακτινοδιαυγαστική αλλοίωση στην περιοχή του 36 καθώς και στην περιοχή του αριστερού ιγμορείου, ενώ οι φρονιμίτες 28 και 48 ήταν έγκλειστοι.
Αρχικά, πραγματοποιήθηκε θεραπεία του αποστήματος του ασθενούς με διάνοιξη και αντιμικροβιακή κάλυψη. Ακολούθησε η λήψη αξονικής τομογραφίας κωνικής δέσμης (CBCT), όπου διαπιστώθηκε ότι οι αλλοιώσεις είχαν σαφή όρια. Στη διαφορική διάγνωση συμπεριλήφθηκε η οδοντοφόρος κύστη στην άνω γνάθο αριστερά λόγω της ύπαρξης του εγκλείστου τρίτου γομφίου (28) και η ακρορριζική κύστη/κοκκίωμα στην κάτω γνάθο αριστερά λόγω της ύπαρξης του πλήρως τερηδονισμένου 36. Αποφασίστηκε η αφαίρεση των τερηδονισμένων δοντιών 16, 17 και 36, η χειρουργική αφαίρεση των φρονιμιτών 28 και 48 καθώς και η εκπυρήνιση των αλλοιώσεων σε υγιή όρια. Στην εικόνα 2 απεικονίζεται η κατάσταση του ασθενούς μετά τη χειρουργική επέμβαση. Μετά από ιστοπαθολογική εξέταση διαπιστώθηκε ότι η αλλοίωση στην άνω γνάθο ήταν οδοντοφόρος κύστη, ενώ στην κάτω γνάθο ακρορριζική κύστη.
Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς κρίθηκε άριστη ενώ στον ακτινογραφικό έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής (εικόνα 3, τρεις μήνες μετά την επέμβαση) παρατηρείται η δημιουργία νέου οστού και η επούλωση των αλλοιώσεων.