Οι φρονιμίτες ή αλλιώς σωφρονιστήρες είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στη στοματική κοιλότητα, κατά την ηλικία των 17-23 ετών, αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα δόντια αυτά μπορούν να ανατείλουν μέχρι και την ηλικία των 30 ετών. Συνήθως η μορφολογία των δοντιών αυτών είναι αρκετά ιδιόμορφη. Κατά την ανατολή τους, μπορεί να έρθουν σε επαφή με το 2ο γομφίο ή να μην έχουν τον απαιτούμενο χώρο ώστε να ανατείλουν στο στόμα και να έρθουν σε αρμονική σχέση με τα υπόλοιπα δόντια του φραγμού.
Το αποτέλεσμα είναι η έγκλειση του δοντιού στη γνάθο, κατάσταση που μπορεί να είναι είτε συμπτωματική είτε ασυμπτωματική. Οι φρονιμίτες που είναι πλήρως καλυμμένοι από οστό ονομάζονται έγκλειστοι, ενώ αυτοί οι οποίοι έχουν μερικώς ανατείλει στη στοματική κοιλότητα ονομάζονται ημιέγκλειστοι.
Οι φρονιμίτες που δημιουργούν συνήθως συμπτώματα είναι οι ημιέγκλειστοι λόγω της κατακράτησης τροφών στην περιοχή μεταξύ δοντιού και ούλων και της αδυναμίας καλού καθαρισμού της περιοχής.
Το αποτέλεσμα είναι η κατακράτηση μικροβίων στην περιοχή και η πρόκληση φλεγμονής, κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως περιστεφανίτιδα.
Οι ενδείξεις για την εξαγωγή των φρονιμιτών περιλαμβάνουν:
Α. Τοπικές ή διάχυτες νευραλγίες στην περιοχή της κεφαλής
Β. Περιστεφανίτιδα
Γ. Ανάπτυηξη τερηδόνας
Δ. Περιορισμός οστικής στήριξης του 2ου γομφίου
Ε. Παρεμπόδιση εφαρμογής ολικής ή μερικής οδοντοστοιχίας
ΣΤ. Παρακώληση της φυσιολογικής ανατολής των μονίμων δοντιών
Ζ. Πρόκληση ή επιδείνωση ορθοδοντικών ανωμαλιών
Η. Συμμετοχή στη δημιουργία διαφόρων παθολογικών καταστάσεων (κύστεις)
Θ. Καταστροφή παρακείμενων δοντιών λόγω απορρόφησης των ριζών τους.
Η επιλογή της αφαίρεσης ή διατήρησης των φρονιμιτών θα πρέπει να γίνεται με στάθμιση όλων των ενδεχομένων από τον οδοντίατρο. Ο ασθενής θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να γνωρίζει ότι ένα ασυμπτωματικό έγκλειστο δόντι μπορεί μελλοντικά να δημιουργήσει προβλήματα.